Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

Humanity

Γιατί είμαστε εδώ? Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μας?Σε αυτά τα αιώνια ερωτήματα θα προσπαθήσω να κάνω μια μικρή ανάλυση για όσους ενδιαφέρονται να ακούσουν ακόμα μια άποψη στην αναζήτηση τους.

Κατ αρχήν ο "Άνθρωπος". Ένα ον με νοημοσύνη και αδυναμίες που ξέφυγε από την φύση και δημιούργησε πολιτισμούς....

Όπως κάθε οργανισμός έτσι και ο πλανήτης αποτελείτε από διάφορα μέρη. Οι οργανισμοί έχουν όργανα...κύτταρα νευρώνες και αγγεία. Όλα βοηθούν στην συντήρηση τους για κάποια διάστημα μιας και όλα τα όντα κάποτε δημιουργούνται και άλλοτε πεθαίνουν για να δημιουργηθούν νέες διατάξεις και αυτό συνεχίζεται επ' άπειρο. Μήπως ο άνθρωπος δεν φτιάχνει πόλεις σαν τα όργανα δεν φτιάχνει αρτηρίες σαν τους δρόμους ή ο ίδιος δεν ομαδοποιείτε? Πολιτισμικά, γεωγραφικά, φυλετικά και με άλλα χιλιάδες κριτήριά. Αλλά πάντα ο σκοπός είναι να ανήκει σε μια ομάδα και να δρα συντονισμένα. Λέξεις κλειδιά άρα ομαδοποίηση & συντονισμός.

Έχετε σκεφτεί ποτέ την εξέλιξή της ζωής ή την διαδικασία δημιουργίας του σύμπαντος?Όχι?
Φανταστείτε λοιπόν την πρώτη ύλη που κάτω από κάποιες συνθήκες μπόρεσε να ελέγξει τον εαυτό της και να γίνει ένας μονοκύτταρος οργανισμός...αυτό το χαζό ον που κόπηκε σε 2 και πέθανε δημιουργώντας όλη την αλυσίδα των γεγονότων που μας έφερε στο σήμερα...να μιλάμε μέσα από ηλεκτρικά κυκλώματα και σήματα που διερμηνεύονται από τους υπολογιστές και φαίνονται σε οθόνες! Ούτε στα πιο τρελά όνειρα της η αμοιβάδα δεν είδε κάτι τέτοιο ποτέ!Αλλά δεν είμαστε και σίγουροι ότι οι αμοιβάδες δεν ονειρεύονται...Αλλά ας συνεχίσουμε το ταξίδι μας.Ο μονοκύτταρος έγινε πολυκύτταρος, ο πολυκύτταρος πρωτόζωο, το πρωτόζωο, ψάρι και φυτό, και τα 2 βγήκαν στην στεριά και έγιναν ζώα και φυτά, τα ζώα σαρκοφάγα και φυτοφάγα και έτσι μετά από κάτι εκατομμύρια χρόνια μιας κάποιας εξέλιξης η αυτού μεγάλιωτης που ονομάζεται άνθρωπος έσκασε μύτη....

Έτσι κάπως έγινε και με το σύμπαν.Έγινε ένα μπαμ το μπαμ έκανε κάτι σύννεφα, τα σύννεφα δημιούργησαν βαρύτητα, η βαρύτητα πλανήτες και ούτω καθ εξής. Αυτό έγινε πριν δημιουργηθεί ζωή από την ύλη.

Πάντως είμαι σίγουρος ότι όπως υπάρχουν τα κουαρκ που είναι πιο μικρά από το άτομο και τα κβάντα σε διαστημικό επίπεδο πρέπει να υπάρχουν και μεγαλύτερα και μικρότερα πράγματα.Απλά είμαστε χαζοί και τα ψάχνουμε άσχετα που δεν θα μπορούμε να τα χειριστούμε ποτέ γιατί θα παραείναι μεγάλα ή θα παραείναι μικρά.Ήδη και τα μόρια και το ηλιακό μας σύστημα είναι σχεδόν αόρατα με τα ματάκια μας. Και είμαστε αμελητέοι γι αυτές τις οντότητες.
Άρα καλά είμαστε στον πλανήτη μας με τις επιστήμες μας και τις ανακαλύψεις μας με τις θρησκείες τις ίντριγκες και τα πολιτικά μας. Πού αλλού θα βρεις καλύτερα!

Πάντως πέρα από την πλάκα πιστεύω ότι απλά είμαστε ένα βήμα σε αυτή την εξέλιξη. Και όπως ο μονοκύτταρος οργανισμός έγινε πολυκύτταρος έτσι και η άνθρωποι προσπαθούν να δημιουργήσουν με διάφορους τρόπους την αμέσως επόμενη οντότητα δηλαδή πολιτισμούς. Πολιτισμούς έχουμε από την αρχαιότητα τις ιστορίας μας είτε διαθέταμε λίγα είτε πολλά μέσα. Αναπτύσσουμε ραγδαία την επικοινωνία έχουμε θεσπίσει παγκόσμια γλώσσα. Μπορεί η Βαβέλ να είναι ένα παραμύθι αλλά πιστεύω πως και αυτή θα την χτίσουμε μέσα από το internet και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Θα έρθουν ίσως γεγονότα που θα μας δέσουν σαν ανθρωπότητα περισσότερο και αυτά θα είναι εξωτερικά. Όταν θα σοκαριστούμε επειδή μπορεί το ανθρώπινο είδος μπορεί να αφανιστεί τότε θα αγαπήσουμε περισσότερο πραγματικά τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Έχουν γίνει πειράματα και έχουμε παρατηρήσει ότι και ο άνθρωπος αλλά και τα ζώα δεν αντέχουν την μοναξιά για πολύ καιρό. Τρελαίνονται ή μελαγχολούν και στο τέλος όλα πεθαίνουν. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι είμαστε δεμένοι σε ένα αόρατο δίκτυο και αλληλεπιδράμε περισσότερο ο ένας με τον άλλο απ'ότι μπορούμε συνειδητά να αντιληφθούμε. Οπότε η μοίρα μας δεν είναι ακριβώς στα χέρια μας....


Και τι εννοώ. Αν δεν είχαμε τον κύκλο νύχτας μέρας δεν θα είχαμε τις δραστηριότητες που έχουμε. Αν δεν είχαμε ήλιο δεν θα είχαμε και φυτά άρα τροφή και οξυγόνο. Η σελήνη προκαλεί την παλίρροια η παλίρροια είναι αλλαγή στην στάθμη του νερού. Είμαστε νερό κατά 70-80%. Φυσικά και επηρεαζόμαστε οπότε από τους πλανήτες γύρω μας.

Λέμε "Είμαστε ότι τρώμε" άρα και τα μικρά πράγματα τα στοιχεία των τροφών συνθέτουν το σώμα μας και ανάλογα με το πως το δομούμε έχουμε πολλές φορές και ανάλογη ψυχολογία.

Τέλος, Μικρόκοσμος και Μακρόκοσμος μας επηρεάζουν. Είμαστε στην μέση της κλίμακας και δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε σε άλλους πλανήτες(ή μήπως χρειάζεται για να είναι το επόμενο επίπεδο στις έμβιες οντότητες?Εξάπλωση του πολιτισμού στο σύμπαν!). Άρα ο στόχος μας είναι να επιβιώσουμε να διαιωνιστούμε και να δημιουργήσουμε πολιτισμός και να βρούμε επιτέλους μια ισορροπία στη σχέση μας με την φύση. Αγωνιζόμαστε για δικαιώματα στη ζωή,στην στέγαση , στη χαρά, στην ελευθερία ....υλικά και άυλα. Όλα χρήσιμα. Αλλά όλα μας οδηγούν στον δρόμο της κοινωνίας - οργανισμού.

Είμαστε απλά τα κύτταρα του ανθρώπινου πολιτισμού..... :)

Δεν υπάρχουν σχόλια: