Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010

Ένας εγωισμός όχι και τόσο Εγωιστικός!

Σαν άνθρωπος πολλές φορές περνάω διάφορες φάσεις που πρέπει ξανά να προσδιορίσω το ποιος είμαι,τι θέλω και πώς συμπεριφέρομαι στους άλλους. Έτσι για άλλη μια φορά πέρασα χρόνο να σκεφτώ και να δω τον εαυτό μου στον "καθρέφτη". Όμως για να έχω πλήρη εικόνα χρειάζομαι και να καθρεφτιστώ στα μάτια των άλλων. Σε κάποιους αυτό φαίνεται ανούσιο, σε κάποιους άλλους υποκριτικό ή και υπερβολικό, άλλοι όμως το βρίσκουν σοφό καθώς η άποψη όπως και η αλήθεια για να προσεγγίσουν την αντικειμενικότητα πρέπει να έχουν σφαιρική προσέγγιση.Έτσι κι εγώ προτιμώ να προσεγγίσω τον εαυτό μου με τον ίδιο τρόπο.Για να μπορώ να πω ότι είμαι αληθινός και ότι ξέρω ποιος πραγματικά είμαι.Άλλη μια ατελείωτη ανθρώπινη αναζήτηση...

Όμως ανακάλυψα με την βοήθεια μιας φίλης και μέσα από την ειλικρίνεια της άλλο ένα κομμάτι για το puzzle της ζωής.Αν προσέξεις αναγνώστη πιο πάνω στο κείμενο όλα αφορούν το "εγώ" μου και εμένα με τρόπο όμως που παρόλο που μπορεί να είναι ενοχλητικός αλλά δεν έχει επιθετικότητα ούτε πονηριά.Δεν προσπαθώ να αλλάξω το εσύ σου αλλά γίνω πιο συνειδητά αυτό που είμαι ή θα έπρεπε να είμαι.

Οπότε οφείλω νομίζω να δώσω μιαν εξήγηση γι' αυτή μου την συμπεριφορά...
Όλα ξεκίνησαν με την γέννηση μου.Φτιάχτηκα να σκέφτομαι από μια γυναίκα που σκεφτόταν.Λες και η σκέψεις τις και ο προβληματισμός της πέρασαν από τον πλακούντα και το γάλα που βύζαινε μωρό.Ανέκαθεν ο κόσμος με ενδιέφερε. Ήταν γεμάτος με ενδιαφέρονται πράγματα και γνώση. Αυτό ήταν το παιχνίδι μου.Να βρω το νόημα να ανακαλύψω και αυτή η συγκίνηση και η χαρά δεν σβήσανε ποτέ από μέσα μου.

Όταν άρχισα να συνειδητοποιώ ότι σκέφτομαι αναρωτήθηκα "Τι είναι σκέφτομαι?".Και έτσι έκανα την πρώτη μου ανάλυση.Ήρθαν κι άλλα ερωτήματα που απαντήθηκαν και πολλά πράγματα προσδιορίστηκαν.Αλλά πάντα υπήρχαν άλλα πολλά που και γι' αυτά έπρεπε το ίδιο πράγμα να γίνει.Δεν μου έφτανε να ξέρω ότι κάτι υπάρχει.Έπρεπε να το δω να το νιώσω, να το μυρίσω να το δαγκώσω να το περιστρέφω να το χτυπήσω να το χαϊδέψω και να το αγγίξω.Μάλλον κάτι δεν πάει καλά με μένα!

Μετά από αυτά τα πράγματα που έμαθα να προσδιορίζω άρχισα να συνδυάζω. Να βλέπω τις σχέσεις τους και όλα αυτά τα αόρατα πράγματα που κρατάν τις ζωές μας σε κίνηση και ενώνουν μόρια,σώματα, πνεύματα,κοινωνίες και πλανήτες.Χάρηκα πολύ όταν έγινε αυτή η μεγάλη επέκταση στον κόσμο μου.Έτσι άρχισα να βλέπω και να κρίνω τα πάντα με βάση αυτά που ήξερα και αυτά που είχα ζήσει.Ανέκαθεν μου άρεσε να μαθαίνω περισσότερα και να βιώνω ή ακόμα και να εξομοιώνω πράγματα στο μυαλό μου βάζοντας όλες τις πιθανές συνθήκες που μπορούσα να σκεφτώ.Οπότε η έμφυτη ισχυρογνωμοσύνη μου δημιουργήθηκε τότε. Όταν έβλεπα τους τότε συνομήλικους μου παιδιά να αντιλαμβάνονται κάτι εντελώς διαφορετικό.Τελικά ίσως είμαι εγώ ο άνθρωπος που Πλάτωνα που το σκάσε από την σπηλιά και είδε τον ήλιο.Ίσως...Αλλά παρόλα αυτά γύρισα ξανά μέσα στη σπηλιά γιατί όπως όλα τα ζωντανά πλάσματα δεν μπορώ να αντέξω την μοναξιά γιατί απλά το ίδιο το σύμπαν μας έχει δέσει ενεργειακά.Παράδειγμα.Ζώα σε αιχμαλωσία ή χαμένα ζώα πεθαίνουν πάντα πρόωρα γιατί δεν νιώθουν ασφάλεια ή δεν βρίσκουν τροφή μπορούν κι αυτά να πάθουν μελαγχολία πλήξη ανία και έλλειψη επικοινωνίας.Είμαστε το ίδιο όσο και αν νομίζουμε ότι ως άνθρωποι έχουν αποκλειστικότητα και σε αυτά.

Οπότε λοιπόν η ανάγκη με επιστρέφει στην σπηλιά.Στο μέρος όπου μιλάω στους τυφλούς και δεν ακούνε.Ξόδεψα άπειρο χρόνο να αποκτήσω την αντίληψη που έχω και θυσίασα κι άλλα πράγματα οπότε αυτό το "ακριβό" αγαθό το υπερασπίζομαι πολύ.Ακόμα και αν το απόκτησα ως εγώ το έφερα πίσω για να το μοιραστώ.Γιατί έτσι είναι η φύση μου και γιατί έτσι πρέπει.Είμαι ο άνθρωπος προμηθέας που φέρνει μια νέα φωτιά που λέγεται συνειδητοποίηση κάτι που στερείται η ανθρωπότητα και γι' αυτό βλέπουμε αυτή την απεριόριστη βλακεία.Γιατί δεν υπάρχει γνώση να διώξει το σκοτάδι της άγνοιας.

Εγώ όμως δεν φέρνω γνώση.Φέρνω κάτι πιο πρωτόγονο κάτι πιο αποτελεσματικό.Η συνειδητοποίηση ήταν κάτι έμφυτο κι αυτό μέσα μου και η αντίληψη υπήρχε όσο θυμάμαι τον εαυτό μου.Είμαι αποτέλεσμα ενός φυσικού πειράματος που πρέπει να συνεχιστεί.Μπορεί να έχω ελαττώματα αλλά έχω αυτό το θετικό να προσφέρω.Αυτό είναι η φωτιά μου.Είναι η συμπλήρωση της διαίσθησης είναι το επόμενο βήμα του ενστίκτου.Είναι η φυσική εξέλιξη.

Άρα όλο αυτό το "Εγώ" δεν είναι για μένα αλλά για ΕΣΑΣ.Είναι για τον κάθε άνθρωπο που πασχίζει να γίνει κάτι καλύτερο από αυτό που είναι.Με έχουν κατηγορήσει για εγωιστή αλλά δεν είμαι αλλά έχω δει πράγματα που τα δικά τους μάτια δεν είδαν.

Τελικό συμπέρασμα: Είμαι απλά ένας ισχυρογνώμων άνθρωπος αρκετά ευέλικτος ώστε να ακούσω να σκεφτώ και να επηρεαστώ από
τον οποιωνδήποτε μπορεί να "προκαλέσει" στο μυαλό μου μια όμορφη σύγκρουση και να ανακατατάξει σκέψεις και ιδέες με τεκμήρια και στοιχεία από πραγματικά γεγονότα.Φαίνεται παράξενο και ακαταλαβίστικο αλλά έτσι είμαι.Πολύπλοκος για να κατανοηθώ ως σύνολο.Αλλά κάθε προσωπικότητα αποτελείται από πολλά κομμάτια και τις ενδιάμεσες συσχετίσεις τους.Απλά όσα φαίνεται να κάνω για εμένα έχουν συνέπειες για το "εμείς".Εγώ και εμείς.Δυο οντότητες αλληλένδετες και αλληλοεπιρεαζόμενες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: