Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013

Διαδικτυακή Εκπαίδευση

Εκπαίδευση. Ένα ζήτημα μεγάλης σημασίας για την εξέλιξη, ωρίμανση και την καλύτερη διαβίωση του ανθρώπου ως άτομο και ως μέλος της κοινωνίας. Έτσι αφού η κοινωνία ορίζει μια γραμμή εκπαίδευσης με 9 χρόνια υποχρεωτικά και μετά με σχολές εξειδίκευσης και πανεπιστήμια αναρωτιέται κανείς στην πορεία αν αυτό που όντως διάλεξε του αρέσει ή αν θα ήθελε να μάθει και κάτι άλλο. Με την ευρεία διάδοση του διαδικτύου το όνειρο του Αναγεννησιακού ανθρώπου, του καλλιεργημένου και πολυμαθή, μπορεί να γίνει πιο γρήγορα από ποτέ πραγματικότητα. Γνώση συμπαγείς και δομημένη σε πολλά επιστημονικά πεδία είναι εφικτή με την μέθοδο e-learning.


*Όλα τα μαθήματα είναι στα Αγγλικά.
Παρακάτω λοιπόν παρουσιάζονται οι καλύτερες πλατφόρμες(τις οποίες ο συντάκτης έχει δοκιμάσει) για να επεκτείνει κάποιος τις γνώσεις του κυρίως σε θετικές και τεχνολογικές επιστήμες. Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες: 1) Εκμάθηση μέσω βίντεο διαλέξεων και 2) Μέσω πρακτικών παραδειγμάτων και ασκήσεων.

1) edX
Κορυφαία Πανεπιστήμια όπως MIT, Berkeley, Harvard, κ.α. συμπράττουν σε μια ενιαία πλατφόρμα παρέχοντας μέσω διαδικτύου μαθήματα που πραγματοποιούνται στα campuses τους. Το καλύτερο σε αυτή την πλατφόρμα είναι η δυνατότητα απόκτησης πιστοποιητικού παρακολούθησης αν κάποιος γραφτεί έγκαιρα και ακολουθήσει τον κύκλο μαθημάτων κάνοντας συγχρόνως και κάποιον αριθμό από εργασίες που το κάθε πρόγραμμα ορίζει. Ο τύπος εκμάθησης και διδασκαλίας είναι ανάμεικτος. Υπάρχουν βίντεο διαλέξεις, προτεινόμενα βιβλία ή αντίστοιχες online και δωρεάν πηγές και φυσικά πρακτικές ασκήσεις που πρέπει να παραδοθούν ανά εβδομάδα περίπου.

Πολύ καλές βίντεο παρουσιάσεις από γνωστά πανεπιστήμια. Σε μέρη σαν και αυτό μπορεί κανείς να εκτιμήσει την διαφορά επιπέδου μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και πως πολύ πιο εύκολα με απλά και κατανοητά βήματα πολύπλοκα και δυσνόητα θέματα γίνονται ευκολότερα.

Ένα θα πω και γι' αυτό το καταπληκτικό εκπαιδευτικό website. Μαθαίνεις μαθηματικά. Που ομολογουμένως είναι από τις πιο δύσκολες διδακτικές ενότητες

Τέλος όσοι θέλουν να μάθουν προγραμματισμό, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος πέρα από τα πρακτικά παραδείγματα σε όμορφο και παραγωγικό περιβάλλον. Οπότε προτείνονται τα εξής:

Εδώ μπορεί να μάθει κανείς Web Funtamentals(HTML & CSS), PHP, Javascript, jQuery, Python, Ruby και πολλά APIs. Φιλικό περιβάλλον με εύκολα tasks για να πάρει κανείς αυτοπεποίθηση και να προχωρήσει βαθύτερα σε ζητήματα προγραμματισμού.

Κάνει την μάθηση παιχνίδι. Παρόμοιο με το παραπάνω αλλά έχει περισσότερες διδακτικές ενότητες και πιο προχωρημένα θέματα + βίντεο και παρουσιάσεις . Μόνο μειονέκτημα είναι ότι για κάποια μαθήματα πρέπει ο χρήστης να πληρώσει 25$ για να "παίξει" - μάθει όσα προλαβαίνει σε διάστημα ενός μήνα.

Το καλύτερο μέρος για να μάθει κανείς να δημιουργεί online παιχνίδια με HTML5.

Μια ιστοσελίδα όπου συγκεντρώθηκαν σύνδεσμοι για κάθε web-oriented γνώση ή γλώσσα προγραμματισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: