*Όλα τα μαθήματα είναι στα Αγγλικά.
Παρακάτω λοιπόν παρουσιάζονται οι καλύτερες πλατφόρμες(τις οποίες ο συντάκτης έχει δοκιμάσει) για να επεκτείνει κάποιος τις γνώσεις του κυρίως σε θετικές και τεχνολογικές επιστήμες. Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες: 1) Εκμάθηση μέσω βίντεο διαλέξεων και 2) Μέσω πρακτικών παραδειγμάτων και ασκήσεων.
1) edX
Κορυφαία Πανεπιστήμια όπως MIT, Berkeley, Harvard, κ.α. συμπράττουν σε μια ενιαία πλατφόρμα παρέχοντας μέσω διαδικτύου μαθήματα που πραγματοποιούνται στα campuses τους. Το καλύτερο σε αυτή την πλατφόρμα είναι η δυνατότητα απόκτησης πιστοποιητικού παρακολούθησης αν κάποιος γραφτεί έγκαιρα και ακολουθήσει τον κύκλο μαθημάτων κάνοντας συγχρόνως και κάποιον αριθμό από εργασίες που το κάθε πρόγραμμα ορίζει. Ο τύπος εκμάθησης και διδασκαλίας είναι ανάμεικτος. Υπάρχουν βίντεο διαλέξεις, προτεινόμενα βιβλία ή αντίστοιχες online και δωρεάν πηγές και φυσικά πρακτικές ασκήσεις που πρέπει να παραδοθούν ανά εβδομάδα περίπου.
Πολύ καλές βίντεο παρουσιάσεις από γνωστά πανεπιστήμια. Σε μέρη σαν και αυτό μπορεί κανείς να εκτιμήσει την διαφορά επιπέδου μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και πως πολύ πιο εύκολα με απλά και κατανοητά βήματα πολύπλοκα και δυσνόητα θέματα γίνονται ευκολότερα.
3) Khan Academy
Ένα θα πω και γι' αυτό το καταπληκτικό εκπαιδευτικό website. Μαθαίνεις μαθηματικά. Που ομολογουμένως είναι από τις πιο δύσκολες διδακτικές ενότητες
Τέλος όσοι θέλουν να μάθουν προγραμματισμό, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος πέρα από τα πρακτικά παραδείγματα σε όμορφο και παραγωγικό περιβάλλον. Οπότε προτείνονται τα εξής:
1) Codecademy
Εδώ μπορεί να μάθει κανείς Web Funtamentals(HTML & CSS), PHP, Javascript, jQuery, Python, Ruby και πολλά APIs. Φιλικό περιβάλλον με εύκολα tasks για να πάρει κανείς αυτοπεποίθηση και να προχωρήσει βαθύτερα σε ζητήματα προγραμματισμού.
2) Codeschool
Κάνει την μάθηση παιχνίδι. Παρόμοιο με το παραπάνω αλλά έχει περισσότερες διδακτικές ενότητες και πιο προχωρημένα θέματα + βίντεο και παρουσιάσεις . Μόνο μειονέκτημα είναι ότι για κάποια μαθήματα πρέπει ο χρήστης να πληρώσει 25$ για να "παίξει" - μάθει όσα προλαβαίνει σε διάστημα ενός μήνα.
3)Udacity
Το καλύτερο μέρος για να μάθει κανείς να δημιουργεί online παιχνίδια με HTML5.
Μια ιστοσελίδα όπου συγκεντρώθηκαν σύνδεσμοι για κάθε web-oriented γνώση ή γλώσσα προγραμματισμού.