Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Οι βασικές μου αξίες

Πρόσφατα διάβαζα ένα άρθρο το οποίο ανήκει στην κατηγορία των "self-help", το οποίο με έβαλε σε σκέψεις για τον βασικό πυρήνα των αξιών μου. Έτσι έκατσα μια ολόκληρη μέρα να το σκεφτώ καλα. Το αποτέλεσμα ή μάλλον το απόσταγμα αυτής της διαδικασίας είναι το εξής. Πέντε είναι οι αξίες μου αυτές και σχηματίζουν ένα τετράγωνο, ένα διαμάντι.

1. Ελευθερία: Η δυνατότητα μου ως άτομο να μπορώ να κινούμε, να πράτω και να συμπεριφέρομαι όπως θέλω. Η αξία αυτή είναι η πρώτη και βασικότερη μιας και ποτέ δεν την παραβιάζω. Αν κάτι μου στερεί αυτή την ευκολία δεν το αποδέχομαι 99% των περιπτώσεων. Η ελευθερία περιέχει μέσα της την γενική ατομικότητα και την δυνατότητα του ατόμου να εξερευνεί και να εξελίσσεται από μόνο του.

2. Οικογένεια: Η αξία που φροντίζει για μας όταν είμαστε μικροί και αδύναμοι και είναι αυτή που μας διδάσκει την αυτοθυσία και φροντίδα των άλλων. Είναι η αξία του συλλογικού, του χώρου της ηρεμίας και της χαράς αλλά και ο τρόπος κληροδότησης των κόπων της ζωής.

3. Επιβίωση: Κάτω από την νοητή γραμμή αυτών των δύο αξιών του ιδίου επιπέδου υπάρχει η ανάγκη για επιβίωση που ενώνει το άτομο και το σύνολο. Είναι η αξία που μας επιτρέπει να παραβούμε τους κανόνες στις πιο δύσκολες στιγμές για να ζήσουμε και να αφήσουμε την κληρονομία μας. Είναι ο τρόπος με τον οποίο προχωράμε στο πιο αντίξωο περιβάλλον.

4. Δύναμη: Σε κάθε μορφή, χρήμα, εξουσία, έλεγχος όχι για την κατάκτηση του κόσμου αλλά για την σταθεροποίηση του περιβάλλοντος ώστε να υπάρχει ανάπτυξη. Η εξασφάλιση της ζωτικής ενέργειας για να αντέξει κανείς μια μέρα, μια δεκαετία... Η αξία αυτή τοποθετείται πάνω απ' όλες τις άλλες και σχηματίζει αυτό το διαμάντι, σαν την κορυφή του καρρώ των χαρτιών.

Η πέμπτη αξία είναι μυστική, όπως το ίδιο το μυστικό της ζωής.